Blue-Knuffel-Monday

Blue Monday is een dag die al enige jaren aandacht krijgt. Het is (meestal) de derde maandag in januari (òf de maandag van de hele laatste week van januari) waarop veel mensen zich realiseren dat de goede voornemens van oudjaarsavond – opnieuw – niet behaald zijn. Dure sportschoolabonnementen blijven onbenut liggen, alle voornemens om gezonder te gaan eten/leven liggen weg te schimmelen achter in de keukenkast en dat pakje sigaretten is tòch weer leeg gerookt. Kerstmis is alweer enige tijd terug, de maanden januari tot en met maart zijn – qua feestdagen – geheel leeg en de zomervakantie is ook nog làng niet in zicht.

Blue Monday; wèèr niet aan die voornemens hebben kunnen houden…


De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit in combinatie met de variabelen schulden, salaris, hoe lang geleden het kerst was, goede voornemens, het motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen.

Het niet houden aan goede voornemens en de lange leegte die in het vooruitzicht ligt, maakt dat mensen zich gestresst en angstig kunnen gaan voelen. Echter onze eigen hersenen maken een stof aan dat een geweldig medicijn tegen “Blue Monday” kan zijn; oxytocine.

Oxytocine is een lichaams-eigen stof die vrij komt bij positieve aanraking. In de klinische pyschologie wordt dit ook wel het ‘knuffel-hormoon genoemd. Het knuffellen maakt dat oxytocine in versneld tempo wordt vrijgegeven. Het maakt dat wij ons minder bang en gestrest voelen waardoor we ons makkelijker openstellen voor anderen. Daardoor worden we guller, minder wantrouwend en invoelender. En alsof het niet op kan, verbetert oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen en zorgt voor een effectievere spijsvertering. Het zorgt ervoor dat wij de ander niet op afstand willen houden.

Het hormoon oxytocine komt vrij bij knuffelen; een ècht knuffel-hormoon

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van ocytoxine. In een Amerikaans onderzoek kregen proefpersonen middels een injectie oxytocine toegediend echter merkten zij vrij weinig van de stof. Dit betrof geen lichaams-eigen oxytocine maar een synthetische variant omdat het transporteren van oxytocine nog in de kinderschoenen staat; de juiste verpakking is nog niet gevonden. Het kan dus heel goed zijn dat, doordat onze hersenen ons beschermen tegen sythetische stoffen, het middel al snel door het lichaam werd afgebroken.

Omdat het vandaag óók nog eens ‘Internationale Knuffeldag‘ is, zou je zeggen dat het beste medicijn tegen het Blue Monday-gevoel binnen handbereik ligt. Knuffel die ander eens en je zult zien dat je je een stuk beter voelt. Van oxytocine worden we niet alleen gelukkiger maar ook guller en dus kan dit de samenwerking alleen maar bevorderen. Ware het niet dat er momenteel overal de ‘me-too-angst’ heerst anders zou ik willen zeggen:”begin de werkweek eens met een stevige knuffel met je collega’s en je leidinggevende”. Hoewel ik ooit bij een gerenommeerd trainingsbureau werkte waar de collega’s elkaar met enige regelmaat hartelijk omhelsten. Het droeg in ieder wèl bij aan de werkvreugde zònder dat er ‘gedoe’ van kwam. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel belangrijk om niet in de valkuil van goede voornemens te stappen want – zoals ik in mijn vorige blog heb aangegeven – is januari de slechtste tijd van het jaar om met goede voornemens te beginnen.