Bye bye vakantie-blues

Voor wie bedoeld:
voor iedereen die moeite heeft met starten na de vakantie
Tijdsinvestering:
leestijd bedraagt ongeveer 9 minuten
Rendement: onbetaalbaar


Vandaag is driekwart van Nederland weer aan de slag gegaan. De vakanties zijn voorbij, de scholen weer begonnen. En terwijl het noorden nog van een laatste weekje geniet, hebben de werknemers in midden-Nederland vanmorgen bij de koffie-automaat verhaal gedaan van hun vakantiebelevenissen. De een ziet er tegenop om weer te beginnen, de ander gaat met frisse moed aan de slag.

Het grootste deel van de werknemers voelt zich herboren en gaat vol nieuwe plannen aan het werk. Echter na de eerste werkdag is dat gevoel alweer vertrokken. Een deel van de werknemers staat niet te springen om het werkleven weer op te pakken en een op de drie daarvan gaat zelfs met het lood in de schoenen aan het werk.

Hieronder vertel ik je in 9 stappen hoe je weer lekker start na je vakantie.

 

  1. Allereerst is het belangrijk om uitgerust op je werk te komen. Onderzoek wijst uit dat wanneer mensen niets gedaan hebben uitgeruster terug komen van vakantie dan wanneer zij alleen maar sportief, cultureel of sociaal actief zijn geweest. Ofschoon ik mij helemaal kan voorstellen dat je geen zin hebt in een doelloze vakantie aan het zwembad kan ik je aanraden om twee dagen extra vakantie te nemen en díe te benutten om helemaal niets te doen.
  2. Neem meerdere vakanties. Als je meerdere – kortere – vakanties neemt, heb je meer het gevoel op vakantie te zijn geweest dan dat je één grote reis hebt gemaakt dit jaar. Boek dus alvast een volgend kort uitje zodat je weer iets hebt om naar uit te kijken. Heb je tijdens je zomervakantie (veel) slecht weer gehad? Boek dan een zonnige bestemming. Zo’n 20% van de mensen die slecht weer hadden, geven aan het gevoel te hebben geen vakantie te hebben gehad.
  3. Tijdens vakantie denken veel mensen na over hun carriere. Een mooi moment om daarbij stil te staan. Zij maken allerlei goede voornemens om niet meer de stress de baas te laten worden of niet meer over te werken. Alleen is na de eerste werkweek niets meer over van dit mooie voornemen. Maak dus een stappenplan waarin je opschrijft hóe je het werk de baas blijft. In dit stappenplan omschrijf je eerst wat je wilt bereiken (hou het reëel!). Wil je een andere baan zoeken, zorg er dan voor dat je per week minimaal één brief de deur uit doet. In de psychologie wordt beschreven dat goed gedrag beloont mag worden. Geef jezelf een klein cadeautje als je een aantal weken weet vast te houden aan je stappenplan (koop dat boek dat je graag wil lezen, ga lekker lunchen met je partner of een goede vriend(in) of ga eens naar de bioscoop). Iedereen kan zich rationeel voornemen wat zij/hij wil maar toch is het heel verleidelijk te gaan voor de korte termijn satisfactie en de ingewikkelde lange termijnplanning (die op korte termijn pijn doet) voor je uit te schuiven. Dus verplaats je de korte termijn satisfactie naar iets tastbaars dat behaald kan worden in de vorm van een beloning voor het vasthouden aan de lange termijn (werkt overigen op àlle vlakken).
  4. Tijdens je vakantie lunchte je nog lekker buiten de deur en nu zit je in die bedrijfskeet die kantine heet ? Ga gewoon lekker buiten de deur lunchen. Check of er een leuke tent in de buurt is of zorg anders zèlf voor een lekkere lunch die je mee neemt. Vraag een gezellige collega om mee te gaan.
  5. Iedereen kent het probleem van een uitpuilende mailbox als je terug komt na je vakantie. Geen fijn vooruitzicht. Begin eens met het veranderen van de sortering en begin met het sorteren van de mails die onder ‘reclame’ geschaard kunnen worden. Selecteer ze allemaal en verwijder ze. Daarna ga je sorteren op de onderwerpen waarvan je moet weten maar geen actie op hoeft te ondernemen. Ook die selecteer je allemaal en verplaats je naar een aparte map. Daarna hou je de mails over waarop je actie moet ondernemen. Dat zijn er dan ècht geen 3000 meer…
  6. Hou ruimte leeg in je agenda. Plan je afspraken niet van minuut tot minuut maar hou tijd leeg. Bijvoorbeeld aan het einde van de dag is het handig om even geen afspraken meer te hebben en je voor te bereiden op werk dat er aan staat te komen. Bij het plannen van agenda’s vergeten mensen vaak dat ook de dagelijkse beslommeringen tijd kosten en dan komen ze knel te zitten en staat het overwerk weer voor de deur.
  7. Kom je na je vakantie niet in de werksfeer en blijf je verlangend terug kijken naar je vakantie ? Dan is er structureel iets niet in orde met je werk. Het kan zijn dat de sfeer niet goed is of dat het werk je niet (meer) aan staat. Dan wordt het tijd om stap 3 nog eens goed te lezen.
  8. Op je vakantie heb je vast geen tv gekeken. Wat een tijd had je om leuke dingen te doen. Laat die tv thuis ook nog eens een week uit en je zult ervaren dat je thuis nèt zoveel tijd overhoudt om iets leuks te ondernemen als op je vakantie. De Nederlandse caberetier Wim Kan zei ooit:”…en dan zeggen ze dat tv het gezinsleven verrijkt. Nou neem maar van mij aan dat het verrekt het…”. En gelijk had hij.
  9. Sluit de dag af zoals je dat op vakantie deed. Veel mensen sloten tijdens vakantie de dag af met een goed glas of een leuk gesprek. Volg stap 8 en doe datgene dat je deed op vakantie voordat je ging slapen (Raki en Limoncello zijn in Nederland ook verkrijgbaar 🙂