Druk druk druk…

Wie herkent het niet..? Je komt iemand tegen, je vraagt hoe het gaat en het antwoord is steevast:”Goed, maar druk”. Het lijkt erop dat iedereen het tegenwoordig druk heeft. Maar zijn wij ook daadwerkelijk drukker dan vroeger..? De komst van internet en de 24-uurs economie lijkt ons het gevoel te geven dat het leven drukker is geworden. Interessant om eens te kijken of dat daadwerkelijk ook zo is.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd waarin zij hebben onderzocht of die druk daadwerkelijk bestaat of dat wij die druk alleen maar ervaren.

Wat uit dit onderzoek blijkt, is dat de druk veel meer ervaren wordt dan vroeger doordat mensen steeds vaker het gevoel hebben dat alles zich tegelijk aan dient. Wellicht een gevolg van de informatie-maatschappij waarin wij nu leven met toegang tot allerlei diensten en informatie op ieder moment. Daarnaast wìllen wij ook steeds vaker meer en meer beleven en het moet allemaal tegelijkertijd.

De kersttijd vind ik hiervan een geweldig voorbeeld; ten eerste zijn er de deadlines van 1 januari waarop al het werk ineens ‘af’ moet zijn. Okay, in sommige branches is dat een feit maar in bijna 75% van de organisaties is dat helemaal niet nodig maar wordt het wèl als ‘stok-achter-de-deur’ gebruikt. Alles af hebben vóór januari geeft een gevoel als ‘beginnen met een schone lei’ maar de noodzaak is er niet ècht.

Dan komen de vele kerstvoorstellingen op scholen, kerstmarkten die bezocht moeten worden, nog een kerstconcert mee pakken, het huis versieren, vrienden/familie uitnodigen… Allemaal omdat wij toch enigzins bang zijn niet in het ‘kerstgevoel’ te kunnen komen (dit is enkele jaren terug gebleken uit onderzoek door psychologen). Geen wonder dat wij allemaal hijgend onder de kerstboom liggen voordat Kerstmis daadwerkelijk is aangebroken.

Binnen organisatie zie ik vaak dat om 5 uur ‘s middags de gangen uitgestorven zijn. En dat terwijl medewerkers wèl klagen over werkdruk maar geen minuut extra inzet geven om het surplus aan werk met elkaar weg te werken.

Kortom; veel van de druk die wij ervaren creëeren wij zèlf. Als onze organisaties minder gefocust zijn op de 1 januari-deadline (als deze niet ècht persé hoeft) en wij zelf allemaal iets minder dingen willen doen, kunnen wij onszelf een rustiger gevoel geven. Ga een keer niet naar die kerstmarkt of sla dat concert een keer over. Het toneelstukje van de kinderen op school geeft op zich al genoeg kerstsfeer en als je niet nog-van-alles-en-nog-wat móet, geniet je er ook des te meer van.


Voornemen voor het nieuwe jaar; schrap alle overtollige ballast uit je agenda en maak je eigen ‘mindfulness’-jaar.

Als je gewoon kunt accepteren dat je niet alles tegelijk kunt doen zul je merken dat je concentratievermogen steeds beter wordt. Dit is nu ‘mindful zijn’. Mindfulness is allang geen ‘rage’ meer maar een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven. Mindful zijn betekent het huidige moment accepteren precies zoals het is. Hierdoor wordt het een stuk stiller in je hoofd waardoor je beter kan ontvangen wat er daadwerkelijk gebeurt en wordt gezegd. Zonder vooringenomenheid en met open vizier de ander benaderen. Hieruit blijkt ook dat als je anderen op die manier benadert je ook meer compassie kunt opbrengen voor die personen.

Compassie met elkaar hebben, maakt de samenwerking een stuk makkelijker èn leuker. Zó kun je samen het gevoel ‘druk’ te zijn, wegwerken.