Hoe hou ik het uit tot 6 april..?

Nou daar zitten we dan met z’n allen; thuis… En voor de meesten onder ons niet alleen maar met het héle gezin; thuis… Geen school, geen woon-werkverkeer, geen collega’s bij de koffie-automaat.

Je zóu zeggen dat deze periode van thuiswerken, wellicht wat later dan normaal op staan, niet in de file hoeven te staan, niet van vergadering naar vergadering te hoeven rennen en wat minder door je agenda geleefd te worden rust zou brengen.

Maar als je allebei een baan hebt maar niet in een essentiëel beroep werkt, sta je er met kinderen ineens alleen voor. Géén plek op de kinderopvang en opa en oma zijn geen optie want die zitten in de ‘gevaren-zone’.

Het zal je niet gek voor de geest komen als ik zeg dat dit veel meer stress oplevert voor menig Nederlander dan de normale werk- en schoolweek waarin de zaken gewoon geregeld zijn en alles op gezette tijden is ingedeeld.

Ineens moet je je tijd thuis zien te verdelen tussen werk en gezin en terwijl de kinderen nú al zeurend van verveling om je heen hangen, probeer jij je te concentreren en wat werk te doen.

Aandacht voor alles maar niet tegelijkertijd…

In deze bijzondere tijden is het van groot belang dat je je tijd goed indeelt en dat je ervoor zorgt dat je op gezette tijden maar aan één ding tegelijk je aandacht hoeft te besteden.

Voor mijn eigen situatie geldt dat mijn partner en ik nu allebei ineens heel veel tijd hebben om thuis te zijn. Daarom hebben wij een dagindeling voor onszelf én onze kinderen gemaakt. Een planning. Hierin hebben wij ons eigen werk en hun schoolwerk op vaste tijden geplaatst. Daarnaast hebben wij óók de eet-momenten, ontspanning en gezamenlijke (buiten)activiteiten in deze planning opgenomen. En allemaal op gezette tijden en iedere dag zoveel mogelijk hetzelfde patroon.

Zó zorgen we ervoor dat niet alleen voor óns de dag overzichtelijk is maar vooral ook voor de kinderen. Als zij weten wanneer wij tijd voor ze hebben en wanneer zij voor hun school dingen moeten doen, stopt het zeuren en hebben we allemáál rust aan ons hoofd.

Het maken van een dagindeling kan ik je van harte aanbevelen. Het is één van de middelen die je kunt gebruiken om het tot 6 april uit te houden met de kinderen thuis. Hopelijk is de crisis dan bezworen en gaan de scholen weer gewoon open.