Life is what happens while you were busy making other plans…

Deze uitspraak kwam ik onlangs weer eens tegen. Het zette mij direct aan het denken. Is dat inderdaad zo..? Ja, voor mij blijkbaar wèl. Eerder dit jaar bedacht ik mij dat ik minimaal 2x per week een nieuwe blog wilde schrijven.

Dat is niet gelukt. Blijkbaar ‘gebeurde’ het leven terwijl ik andere plannen had gemaakt.

Dit neemt niet weg dat ik enorm heb genoten van wat er zoal op mijn pad is gekomen. Het mij gelukt om in het ‘hier-en-nu’ te blijven – dus behoorlijk mindful bezig te zijn. Nieuwe ontwikkelingen waarin ik weer nieuwe dingen mag gaan leren en met nieuwe mensen ga samenwerken. Heel erg spannend en vooral leuk.

mindful op vakantie gaan, is de rust in je opnemen èn mee nemen naar huis…

Mindful bezig zijn heeft positieve uitwerkingen wanneer je gewoon lekker aan het werk bent. In het moment zijn, betekent dat je even niet bezig bent met wat er straks gedaan moet worden. Mindfulness in het werk loont, maar het kan je ook helpen om minder stressvol van vakantie terug te keren èn jezelf rust te geven door in gedachten terug te gaan naar die momenten waarop je even helemaal één was met je omgeving.

Mindful op vakantie gaan…

Heel veel mensen gaan op vakantie met de meest grote plannen. Wat ze allemaal willen past gewoon niet in twee weken maar met een beetje persen, haasten en hollen, lukt het nèt. Met als gevolg dat er van de vakantie zèlf relatief weinig genoten wordt omdat je continue bezig bent met wat je nog meer moet en wilt.

Steevast spreek ik in september medewerkers, van bedrijven waar ik kom, dat ze het gevoel hebben niet genoeg te hebben genoten van hun vakantie. Daardoor zijn zij veel sneller dan gehoopt weer in de maalstroom van de dagelijkse zaken terecht gekomen en sluimert de stress in de achtergrond.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je uitgerust terug keert van vakantie..?

De eerste ‘fout’ die veel mensen maken, is dat zij van tevoren zich een beeld hebben gevormd van hoe de vakantie moet zijn.

Meestal perfect.

Dus hebben zij voorafgaand een heel programma opgesteld van alle do’s en ‘must sees’ die er zijn. Maar ja, door naar alle must see objecten en plaatsen te gaan, sluit je achteraan in de enorme rijen met andere toeristen.

met honderden
achter aansluiten…

Natuurlijk is het leuk om naar de ‘highlights’ van een onbekende stad te gaan alleen weet wel dat je daarvan absoluut geen rust krijgt. Het stressniveau bouwt zich ook dan gewoon op.

En je ging toch met vakantie omdat je even geen stress wilde hebben..?

Zelf vind ik niets leuker dan gewoon een stuk gaan lopen – of rijden – en dan dingen te ontdekken. Zeker omdat ik de highlights van de grote steden in Europa wel heb gezien. Niets ontspannender en vooral ook leuker dan ergens terecht komen waar de meeste reisgidsen geen weet van hebben (ja, wie met een ‘Lonely Planet’ in de hand de wereld rond gaat, is nooit alleen…).

Bijzondere ontmoetingen…

Zo kom ik iedere vakantie wel weer op een plek die bijzonder is, waar een speciaal gebouw – of de ruïne ervan – staat of waar ik in contact kom met lokale mensen en bijzondere ontmoetingen heb.

Bijzondere ontmoetingen

Heb ik dan alles gezien..? Kan ik na afloop de foto’s laten zien van alle toeristische trekpleisters..? Nee. Want die heb ik niet. Ik was niet op die plekken.

Wat ik wèl heb, zijn de herinneringen van bijzondere momenten en ontmoetingen en die helpen mij steeds weer mindful te blijven buiten de vakanties om.

Probeer het ook eens. Fijne vakantie…!