E + M + V = Vitaliteit

Voor wie bedoeld:
voor leidinggevenden die loslaten eng vinden
Tijdsinvestering:
leestijd bedraagt ongeveer 6,5 minuten
Rendement: onbetaalbaar

 

Binnen veel organisaties wordt gesproken over ‘vitaal leiderschap’. Iedereen wil vitaal leiderschap maar wat houdt dat nu eigenlijk in..?

Veel leidinggevenden kijken bij vitaliteit vooral naar hun medewerkers. Leven zij wel gezond..? Eten zìj wel de goede dingen..? Doen zij er alles aan om niet ziek te worden..? Ik heb eens gezien dat leidinggevenden naast de counter in het bedrijfsrestaurant erop stonden toe te kijken of hùn medewerkers zich wel aan de gezondheidsregels hielden (om vervolgens zèlf een kroket te gaan zitten eten). Hoe krijg je het verzonnen..?

Vitaliteit gaat over je stijl van leven maar dan niet alleen over of je gezond leeft en eet. Vitaliteit gaat oók over of je dingen doet waar je energie van krijgt. Kortom; vitaliteit gaat over de kwaliteit van jouw leven.

Het sommetje ‘Energie + Motivatie + Veerkracht = Vitaliteit‘ maakt de totaal uitkomst van het welbevinden van de leidinggevende. Als mensen kunnen ontdekken waar zij energie van krijgen en waar hun energie-lek zit, dan komen ze al een heel eind verder. In mijn trajecten stel ik deze vraag altijd en steeds weer komt er bij mensen uit dat er zaken mee spelen die hen energie kosten. Desgevraagd wat hen dan energie óplevert, vertelt 9 van de 10 (enigzins beschroomd) over zaken die niets met het werk te maken hebben. In de Nederlandse werk-maatschappij heerst de geest van Calvijn nog iedere dag.

In mijn tijd als manager binnen een bureau voor psychologisch onderzoek moedigde ik het ‘tijdverdrijf’-gedrag juist aan. Als medewerkers dingen doen nààst hun werk waar zij energie van krijgen, zullen zij met diezelfde (hernieuwde) energie zich inzetten voor de eigen organisatie. Ieder uurtje dat een medewerker gebruikt voor zaken die zijdelings naast het werk liggen, komen twee productieve uren terug.

Autonomie in het werk

En dàt is wat leidinggevenden nu zo ‘eng’ vinden. Dat de medewerker dingen gaat doen waar de leidinggevende geen zicht op heeft en dus zijn zij bang om geen controle te hebben over hun medewerkers. Het wordt dus hoog tijd dat leidinggevenden een andere koers gaan leren varen en zich gaan bekwamen in het ‘loslaten’ en gaan sturen op de ‘eigen verantwoordelijkheid van de medewerker’.

Als zij zien dat hun medewerkers de dingen doen die zij moeten doen omdat zij intrinsiek gemotiveerd zijn om dit te doen, dàn krijgt de leidinggevende ook weer energie van zijn/haar werk.

Met meer autonomie worden medewerkers gelukkiger. Sterker nog; zij zullen zich ontwikkelen tot mede-dienstverleners. Meer autonomie in je werk leidt tot minder ziekteverzuim en meer werkgeluk.

Echter er is nog veel werk aan de winkel… (en dààr krijg ìk dan weer energie van…).