…wie stout is een coach..!

Op deze laatste dag van de Sinterklaas-tijd moest ik vandaag –
terwijl ik letterlijk èn figuurlijk een punt zette achter mijn laatste gedicht voor dit jaar – ineens aan denken aan een one-liner die ik een tijd terug heb gehoord; “Geven is krijgen”. Een wijsheid als een koe, zou mijn grootmoeder gezegd hebben.

Sinterklaas is bij uitstek wel hèt school-voorbeeld van iemand die geeft waardoor hij krijgt. In vele culturen en religies wordt ook de nadruk gelegd op hoe je meer kunt krijgen door alleen maar te geven maar ook Sint Maarten bijvoorbeeld de helft van zijn mantel aan een oude bedelaar. Zo kunnen we nog wel even door gaan met op noemen.

Afgelopen februari – enkele dagen voordat ik zèlf enkele dagen ingesneeuwd raakte – liep ik in een Engelse stad aan de westkust. De wind was guur en sneeuwvlokken kwamen horizontaal voorbij. Tegen de muur van een pand zat een zwerver kou te lijden. Hij vroeg de schaarse voorbijgangers om ‘spare change’; wisselgeld. Nu wilde het toeval dat hij 20 meter van de lokale Marks & Spencer zat. En omdat ik geld geven niet zo’n goede optie vond, liep ik de M&S binnen en kocht daar een grote beker thee en wat warme broodjes voor hem. Zijn dankbaarheid was groot omdat hij nu ook iets warms binnen kreeg. Nee, ik ben geen held. Ik heb alleen gedaan wat ik voelde dat ik doen moest en ja, het gaf mij een goed gevoel.

In coachings is het vaak zo dat ik zie dat coachees zich pas beter gaan voelen als zij iets gaan doen. Als een coachee wat wispelturig blijft of uitstelgedrag vertoont, stel ik vaak de vraag:”Zeg eens, wanneer ga jij eindelijk iets doen en voor jezèlf zorgen..?”.
Want pas als je voor jezelf zorgt, in de zin van dat je met jezelf de uitdaging aan gaat, jezelf wil verbeteren/veranderen, jezelf sterker wil maken dàn pas kun je een beter gevoel krijgen. Een beter gevoel over jezelf, over jouw eigen omstandigheden, jouw aandeel hierin en de mate van stuurbaarheid hier aan.

En om deze stap te zetten, heb je lef nodig. Je moet ‘stout’ zijn, zoals dat in oud-Nederlands heet. Stout ofwel moedig om in te zien dat je iets aan jezelf wilt veranderen dat je niet alleen kan. Stoutmoedig ben je als je jezelf in de spiegel aan kunt kijken en kan zeggen:”Dit wil ik voortaan ànders hebben”.

Trek dus óók de stoute schoenen aan en geef jezelf een coachingstraject waardoor je zóveel zult krijgen. Ga eens voor jezelf zorgen en wordt je eigen Sinterklaas. Jezelf iets geven waardoor je heel veel krijgt, is onbetaalbaar.

Om je alvast een handje te helpen om voor jezelf te gaan zorgen, heb ik een gratis coach checklist voor je klaar gezet waarmee je kunt checken waar een goede coach zoal aan moet voldoen.
En omdat het vandaag 5 december is, krijg je van mij tot 31 januari 2019 een psychologische test gratis als begeleidend rapport als je besluit bij mij een coachingstraject te gaan doen.